mibuso.com

Microsoft Business Solutions online community
It is currently Tue Dec 23, 2014 3:57 am

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ] 
Author Message
 Post subject: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Tue Aug 19, 2008 7:28 pm 
Offline

Joined: Mon Mar 08, 2004 1:42 pm
Posts: 3255
Location: Hannover
Country: Germany (de)
This tip is only for users with an NAV language <> ENU (Like DEU or NLD)

You start NAV Client and you get the message:

"Nein is no option" or "Ja is no option"

This message will be displayed, if you change the language in NAV to EN before you close it and then you start NAV again with the shortcut on your desktop.

For example:

Code: Select all
servername=MyServername, ntauthentication=Ja, company="CRONUS AG", nettype=tcp, id=C:\ZUPFolder\MyZup.zup


to avoid this message, change your shortcut properties to

Code: Select all
ntauthentication=Ja to ntauthentication=1
or
ntauthentication=Nein to ntauthentication=0


I know it's an old issue and anybody knows this, but for "nebies" with a language <> EN could it be for interest.

Regard

_________________
Do you make it right, it works too!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 20, 2008 8:55 am 
Offline

Joined: Thu Mar 13, 2008 1:03 pm
Posts: 240
Location: Vizcaya
Country: Spain (es)
However I also get this when I reopen NAV using the start menu icon - which is to say finsql.exe without any parameters.

It automatically reopens the last db I had open but just occasionally it generates the message 'Sí is no option'


Top
 Profile E-mail WWW  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Aug 25, 2008 7:11 am 
Offline
Moderator
MVP Microsoft Dynamics NAV
NAV TechDays 2014 attendee

Joined: Wed Jul 02, 2003 9:13 am
Posts: 7703
Location: Milan
Country: Italy (it)
I think that is because the options are saved in the zup-file and probably sometimes they go nuts if you change languages.
I have the habit of creating shortcuts in which I put all parameters. These shortcuts I then give to all the users.

_________________
Regards,Alain Krikilion
Use the SEARCH,Luke! || No PM,please use the forum. || May the <SOLVED>-attribute be in your title! || Read Forum Rules before making a posting

»»» Mark your calendar: NAV TechDays 2015 - 19 & 20 November 2015 (!) ««« Visit the conference website: http://www.navtechdays.com


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Aug 25, 2008 11:54 am 
Offline

Joined: Thu Mar 13, 2008 1:03 pm
Posts: 240
Location: Vizcaya
Country: Spain (es)
Thats probably the cause alright.

This only occurs to me and I don't use much in the way of zup files - I set up short cuts for clients but unless I'm going to be using a particular db solidly for days then I just open nav and pick the db I want to work on.

Ian


Top
 Profile E-mail WWW  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Wed Aug 19, 2009 9:17 am 
Offline

Joined: Thu Oct 30, 2008 9:38 am
Posts: 1005
Location: Earth
Country: Netherlands (nl)
How can you alter that parameter with a NAS?

_________________
|Pressing F1 is so much faster than opening your browser|
|MCBMSS: 5.0 intro|MCTS:NAV09 839..841|JetReports© Certified Specialist|
|Dynamics Anywhere: Mobile Business Solutions|


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Wed Aug 19, 2009 9:49 am 
Offline

Joined: Mon Mar 08, 2004 1:42 pm
Posts: 3255
Location: Hannover
Country: Germany (de)
Is there a ENU folder or BEL Folder in the NAS folder?
Does this message comes when u debug?

_________________
Do you make it right, it works too!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Thu Aug 20, 2009 8:21 am 
Offline
Moderator
MVP Microsoft Dynamics NAV
NAV TechDays 2014 attendee

Joined: Wed Jul 02, 2003 9:13 am
Posts: 7703
Location: Milan
Country: Italy (it)
Sog wrote:
How can you alter that parameter with a NAS?

Check this : http://www.mibuso.com/howtoinfo.asp?FileID=15

_________________
Regards,Alain Krikilion
Use the SEARCH,Luke! || No PM,please use the forum. || May the <SOLVED>-attribute be in your title! || Read Forum Rules before making a posting

»»» Mark your calendar: NAV TechDays 2015 - 19 & 20 November 2015 (!) ««« Visit the conference website: http://www.navtechdays.com


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Fri Aug 21, 2009 10:31 am 
Offline

Joined: Thu Oct 30, 2008 9:38 am
Posts: 1005
Location: Earth
Country: Netherlands (nl)
When adding the ntauthentication=1 to the bat file, the parameter is not recognized, and failes to start the Service :(

_________________
|Pressing F1 is so much faster than opening your browser|
|MCBMSS: 5.0 intro|MCTS:NAV09 839..841|JetReports© Certified Specialist|
|Dynamics Anywhere: Mobile Business Solutions|


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Wed Sep 02, 2009 10:43 am 
Offline
Moderator
MVP Microsoft Dynamics NAV
NAV TechDays 2014 attendee

Joined: Wed Jul 02, 2003 9:13 am
Posts: 7703
Location: Milan
Country: Italy (it)
Sog wrote:
When adding the ntauthentication=1 to the bat file, the parameter is not recognized, and failes to start the Service :(

That is very strange, I always use 1 or 0 and it works.

_________________
Regards,Alain Krikilion
Use the SEARCH,Luke! || No PM,please use the forum. || May the <SOLVED>-attribute be in your title! || Read Forum Rules before making a posting

»»» Mark your calendar: NAV TechDays 2015 - 19 & 20 November 2015 (!) ««« Visit the conference website: http://www.navtechdays.com


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Wed Sep 02, 2009 1:03 pm 
Offline
MVP Microsoft Dynamics NAV

Joined: Thu Jan 02, 2003 5:37 pm
Posts: 7993
Location: Flagstaff, AZ
Country: United States (us)
Sog wrote:
How can you alter that parameter with a NAS?

You don't need that parameter with NAS. The service is set up with a Windows login, and it inherently knows that it uses NTAuthentication.

_________________
Daniel Rimmelzwaan
KCP Dynamics
MVP - Dynamics NAV


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Tue Sep 15, 2009 3:43 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 29, 2005 6:32 pm
Posts: 96
Location: Warsaw
Country: Poland (pl)
In my case (NAV PL, server EN, NAS 5.0) removal of zup file did the trick. Windows account used for NAS was the same as the one I was logged on to and prior to installing NAS I logged to NAV (client app) with this user account. Apparently NAS saw my zup file and threw an error.


Top
 Profile E-mail  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Tue Dec 22, 2009 6:13 pm 
Offline

Joined: Tue Dec 22, 2009 5:41 pm
Posts: 8
I 've always used the "ntauthentication=0" syntax in my shortcuts and i' ve never had any problems. The message appeared all of a sudden. I deleted the .zup file but it didn't work. Any ideas? Coult it be something with the language that was tampered with by some user? Or perhaps the way that the parameter 0 works .... ?


Top
 Profile E-mail  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Tue Feb 28, 2012 9:07 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 28, 2012 3:48 pm
Posts: 56
Country: Netherlands (nl)
This problem can also occur in combination with a breakpoint file (NaviBP.xml). Removal of this file worked for me


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Wed Jun 06, 2012 7:30 am 
Offline

Joined: Tue Mar 24, 2009 1:13 pm
Posts: 5
Location: Åland
Country: Finland (fi)
BernardJ wrote:
This problem can also occur in combination with a breakpoint file (NaviBP.xml). Removal of this file worked for me

Thank you, this has been driving me nuts! =D>

_________________
Kennet Lindberg - Consilia Solutions


Top
 Profile E-mail WWW  
 
 Post subject: Re: Ja (Da,Si,bien) is no option
PostPosted: Thu Jun 14, 2012 2:22 pm 
Offline

Joined: Tue Mar 22, 2011 4:15 pm
Posts: 12
Country: Ukraine (ua)
BernardJ wrote:
This problem can also occur in combination with a breakpoint file (NaviBP.xml). Removal of this file worked for me

Great advice, saved my day :)


Top
 Profile E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum


Search for:
Jump to: