mibuso.com

Microsoft Business Solutions online community
It is currently Fri Aug 22, 2014 11:36 pm

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Custom development - Microsoft Dynamics Entrepreneur
PostPosted: Fri Jan 04, 2008 10:21 pm 
Offline

Joined: Fri Jan 04, 2008 10:12 pm
Posts: 1
Location: Strijen
Country: Netherlands (nl)
Does anyone know if it is possible to do custom development on Entrepreneur?

Are there for example services available for import and export of items, or orders or other information in Entrepreneur?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Custom development - Microsoft Dynamics Entrepreneur
PostPosted: Mon Jan 07, 2008 10:26 am 
Offline
MVP Microsoft Dynamics NAV

Joined: Wed Nov 16, 2005 1:28 pm
Posts: 52
Location: Barneveld
Country: Netherlands (nl)
M.Looren wrote:
Does anyone know if it is possible to do custom development on Entrepreneur?

Are there for example services available for import and export of items, or orders or other information in Entrepreneur?

No, it is not possible to do custom development on Entrepreneur.
However, there is a possibility to add 'User Defined Fields' to certain tables like Items, Customers, Vendors and even Sales and Purchase documents.

Services for import and export of master data like Items, Contacts, Customers and Vendors are available through the Setup Wizard and also via menu Administration -> Company Setup -> Master Data.
It is not possible to create new dataports using an Entrepreneur end user license.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 22, 2008 2:56 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 19, 2008 4:37 pm
Posts: 67
Location: Zurich
Country: Switzerland (ch)
Quote:
No, it is not possible to do custom development on Entrepreneur.

If it is not possible to do custom developments, is it "allowed" to do some queries direct to the db (with .NET) or would this be violation of the license agreement ?

_________________
navvy
Freelance Developer


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 23, 2008 12:05 pm 
Offline
MVP Microsoft Dynamics NAV

Joined: Wed Nov 16, 2005 1:28 pm
Posts: 52
Location: Barneveld
Country: Netherlands (nl)
navvy wrote:
Quote:
No, it is not possible to do custom development on Entrepreneur.

If it is not possible to do custom developments, is it "allowed" to do some queries direct to the db (with .NET) or would this be violation of the license agreement ?


From the EULA (End User License Agreement):
Quote:
In addition to the server software license, you must acquire a user license for the total number of users that access the system database directly or indirectly at any one time

Yes, it is possible to query the database from .Net. Entrepreneur uses SQL Express as a database system, and that is an open database system compared to C/SIDE database. However, the license agreement states that you must have a user license for each user that accesses the database at one time.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Custom development - Microsoft Dynamics Entrepreneur
PostPosted: Wed Jan 23, 2008 12:41 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 17, 2004 4:06 pm
Posts: 837
Location: Heeswijk
Country: Netherlands (nl)
kauffmann wrote:
No, it is not possible to do custom development on Entrepreneur.


I noticed it is possible to add new fields with a developers license.
And use the new fields with a end-user license.

_________________
----------------------------------
Tino Ruijs
Microsoft Dynamics NAV (Navision) specialist


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 23, 2008 12:50 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 19, 2008 4:37 pm
Posts: 67
Location: Zurich
Country: Switzerland (ch)
Quote:
I noticed it is possible to add new fields with a developers license.
And use the new fields with a end-user license.

I have also made this experience. It seems that it is also possible to add a new codeunit. #-o

_________________
navvy
Freelance Developer


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 23, 2008 1:03 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 19, 2008 4:37 pm
Posts: 67
Location: Zurich
Country: Switzerland (ch)
When I look into the install directory of Entrepreneur (where the unzipped install files are located) there is a NAS:

http://www.frei-informatik.ch/nas.jpg

Does anybody know, is there a NAS included ?

_________________
navvy
Freelance Developer


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 23, 2008 5:05 pm 
Offline
MVP Microsoft Dynamics NAV

Joined: Wed Nov 16, 2005 1:28 pm
Posts: 52
Location: Barneveld
Country: Netherlands (nl)
navvy wrote:
Quote:
I noticed it is possible to add new fields with a developers license.
And use the new fields with a end-user license.

I have also made this experience. It seems that it is also possible to add a new codeunit. #-o


Yes, technically it is possible to use a NAV developer license.
But customer do not have a license that permits them to do modifications. And VAR's have a contract that do not allow them to make any modification in the code. No matter if they have a NAV developer license. So it is not legal to modify Entrepreneur code.

New fields can be added by the end user themselves by using the 'User Defined Fields' functionality.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 23, 2008 5:06 pm 
Offline
MVP Microsoft Dynamics NAV

Joined: Wed Nov 16, 2005 1:28 pm
Posts: 52
Location: Barneveld
Country: Netherlands (nl)
navvy wrote:
When I look into the install directory of Entrepreneur (where the unzipped install files are located) there is a NAS:

http://www.frei-informatik.ch/nas.jpg

Does anybody know, is there a NAS included ?

Yes, a NAS is included to use with the Outlook integration.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 23, 2008 5:28 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 19, 2008 4:37 pm
Posts: 67
Location: Zurich
Country: Switzerland (ch)
kauffmann, thank you for your answers ! :)

Quote:
Yes, a NAS is included to use with the Outlook integration.

Last question: is it allowed / possible to use the NAS for an Addon (= Webshop-Addon which needs a NAS to connect to the DB)?

_________________
navvy
Freelance Developer


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 23, 2008 5:37 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 17, 2004 4:06 pm
Posts: 837
Location: Heeswijk
Country: Netherlands (nl)
kauffmann wrote:
navvy wrote:
Quote:
I noticed it is possible to add new fields with a developers license.
And use the new fields with a end-user license.

I have also made this experience. It seems that it is also possible to add a new codeunit. #-o


Yes, technically it is possible to use a NAV developer license.
But customer do not have a license that permits them to do modifications. And VAR's have a contract that do not allow them to make any modification in the code. No matter if they have a NAV developer license. So it is not legal to modify Entrepreneur code.

New fields can be added by the end user themselves by using the 'User Defined Fields' functionality.


All right. Clear explanation.

_________________
----------------------------------
Tino Ruijs
Microsoft Dynamics NAV (Navision) specialist


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 24, 2008 10:59 am 
Offline
MVP Microsoft Dynamics NAV

Joined: Wed Nov 16, 2005 1:28 pm
Posts: 52
Location: Barneveld
Country: Netherlands (nl)
navvy wrote:
kauffmann, thank you for your answers ! :)

Quote:
Yes, a NAS is included to use with the Outlook integration.

Last question: is it allowed / possible to use the NAS for an Addon (= Webshop-Addon which needs a NAS to connect to the DB)?

Thats a good question. As you probably know it is technical possible to have one NAS running more than one single instance codeunit. From that point of view it is possible. From a architecture and performance point of view this is not recommended. Especially when having a webshop that relies on fast and stable processing. However, the Entrepreneur pricelist does contain a NAS option.

First of all, a webshop for Entrepreneur should be registered as an Entrepreneur add-on. If the add-on requires a NAS than the add-on granule should come with a NAS granule or the NAS should be added as an option to the pricelist. This should be part of the Entrepreneur add-on registration process.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 24, 2008 1:28 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 19, 2008 4:37 pm
Posts: 67
Location: Zurich
Country: Switzerland (ch)
I'm asking, because we have developed for NAV a connector for the Open Source Webshop osCommerce (xtCommerce). Now we want to make it compatible with Entrepreneur.

In that case, the NAS has only to run a custom codeunit on Entrepreneur for once (see my Post). After that, the connector will "communicate" with Entrepreneur over COM. So I think the performance will be ok.

The question will be, is it possible for a customer to license (buy) and add a new custom codeunit to Entrepreneur ? (Unfortunately, I can't find a price list for Entrepreneur on PartnerSource :( )

_________________
navvy
Freelance Developer


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 28, 2008 10:06 am 
Offline
MVP Microsoft Dynamics NAV

Joined: Wed Nov 16, 2005 1:28 pm
Posts: 52
Location: Barneveld
Country: Netherlands (nl)
navvy wrote:
I'm asking, because we have developed for NAV a connector for the Open Source Webshop osCommerce (xtCommerce). Now we want to make it compatible with Entrepreneur.

In that case, the NAS has only to run a custom codeunit on Entrepreneur for once (see my Post). After that, the connector will "communicate" with Entrepreneur over COM. So I think the performance will be ok.

The question will be, is it possible for a customer to license (buy) and add a new custom codeunit to Entrepreneur ? (Unfortunately, I can't find a price list for Entrepreneur on PartnerSource :( )

No, Entrepreneur customers cannot buy single objects (i.e. 100 Codeunits). The only way to have a solution available on Entrepreneur is to register it and pass the Entrepreneur ISV test. Microsoft is working on this topic to get the ISV add-on registration process up and running.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 28, 2008 1:16 pm 
Offline

Joined: Thu Jul 17, 2003 10:52 pm
Posts: 639
Location: Capelle a/d IJssel
Country: Netherlands (nl)
@navvy
Hi, for NAV we are implementing TradePoint for our customers. This uses .aspx pages and is working through NAS and there own component.

At the moment this seems to be a bit expensive for Entrepreneur customers. Could you send me more info on your solution?

_________________
Create dynamic Excel or Word documents, ReportX


Last edited by ajhvdb on Mon Jan 28, 2008 5:07 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum


Search for:
Jump to: